Isopropyl Palmitate IPP

Jest cieczą. Ma praktycznie niewyczuwalny zapach i jest bezbarwny. Stosowany jest w branży kosmetycznej na bardzo szeroką skalę. Można go znaleźć w większości preparatów pielęgnacyjnych. Zaliczany jest do emolientów, które są tzw. emolientami suchymi. Oznacza to, że po aplikacji na skórę tworzy warstwę okluzyjną, która nie jest tłusta w dotyku. Dzięki właściwościom okluzyjnym wpływa na pośrednie nawilżenie skóry. Obniża lepkość preparatu pielęgnacyjnego, co sprawia, że przyjemniej się go aplikuje. Umożliwia rozpuszczanie substancji chemicznych, które w normalnych warunkach są nierozpuszczalne w danej formule kosmetycznej.

Isopropyl Palmitate IPP

It is a liquid. It has a virtually imperceptible odor and is colorless. It is used in the cosmetics industry on a very large scale. It can be found in most skin care products. It is one of the emollients, which are so-called dry emollients. This means that when applied to the skin, it creates an occlusive layer that is not greasy to the touch. Thanks to its occlusive properties, it indirectly moisturizes the skin. It lowers the viscosity of the care preparation, which makes it more pleasant to apply. It enables the dissolution of chemicals that are normally insoluble in a given cosmetic formula.