
Gluten Kukurydziany
Gluten kukurydziany zajmuje drugie miejsce po tłuszczach zwierzęcych i roślinnych, zawiera około 60% surowego białka. Białko kukurydziane zawiera dużą ilość niezbędnych aminokwasów i jest najlepszym źródłem metioniny, beta-karotenu (prowitaminy „A”), ksantofilu, treoniny, tryptofanu, wapnia, fosforu i sodu, a także zawiera bogaty kompleks tłuszczów i rozpuszczalne w wodzie witaminy E, B1, B2, B3, B4, B5, B6. Pod względem energetycznym 1 kg glutenu odpowiada 7 kg kukurydzy, a pod względem białka 1 kg mączki rybnej. W porównaniu do śruty sojowej gluten kukurydziany zawiera o 36% więcej energii metabolicznej, 28% więcej białka i 4 razy więcej kwasu linolowego. Gluten ma prostą formę białkową i jest łatwo przyswajalny przez organizm zwierząt i ptaków, przynosząc wzrost masy ciała bez szkodliwych konsekwencji. Właściwie rafinowany gluten kukurydziany jest stosowany w specjalistycznym odżywianiu sportowców.